Cat Advocate bij AniCura Breda
Ik ben Sophie Hamelink, ik ben in 2021 afgestudeerd aan de Universiteit van Gent en werk sinds ongeveer één jaar als dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Breda. Ik ben al zo'n 5 jaar opvanggezin voor verschillende organisaties en vang momenteel volwassen katten en kittens op voor zowel Dierenasiel Waalwijk als Breda. Katten zijn mijn grote passie en ik streef sinds mijn afstuderen al naar een katvriendelijke praktijk in álle aspecten. Naar mijn inzicht bereik je katvriendelijkheid door verschillende facetten aan te pakken.
- Informeren van de eigenaar (welke ziektes zijn er, hoe te herkennen (kattengedrag) én financieel inzicht te creëren en dit allemaal al vóórdat de problemen zich voordoen).
- Inrichting van de praktijk (rustige hondvrije wachtkamer, ideaal ingerichte hospitalisatiehokjes, een goede opnameafdeling, aanwezigheid van cat specifiek materiaal (bloed en urine in huis, medicatie die smakelijk is), feromoon verdampers en bijvoorbeeld Catnip)
- Opleiding van het personeel (hanteren van katten, inzicht dat katten geen kleine honden zijn, pijnscore introduceren, congressen bijwonen, maandelijkse nieuwsbrief ISFM, gedragsproblemen kat adequaat kunnen adresseren, gabapentine bij angstige katten snel genoeg inzetten, tips en tricks voor katten (bijv. pillen ingeven thuis, 2d kat introduceren etc.)
Toen ik begon bij AniCura Breda heb ik gelijk aangegeven dat ik het Cat Friendly Gold project op me wou nemen. Het gebouw was hier al op ingericht, nu nog de aankleding en de opleiding van personeel en eigenaren. We hebben een lidmaatschap afgesloten bij ISFM (International Society of Feline Medicine) zodat we konden starten met het Cat Friendly Clinic Programme. Ook ontvangen we via ISFM maandelijks een mail met de laatste interessante onderzoeken op gebied van katten(genees)kunde en krijg je toegang tot veel literatuur, maar ook handige informatiebrieven. Op de website van het Cat Friendly Clinic Programme (www.catfriendlyclinic.org ) staat het document 'Handleiding voor het creëren van een katvriendelijke kliniek'. Met dit document zijn we een rondje gaan lopen door de kliniek om te zien wat nog ontbrak. Naast de materiele dingen hebben we allemaal ons certificaat behaald van de 3-delige online cursus Cat Friendly Handeling (samenwerking van Feliway en ISFM; https://swe.ceva.vet/feliwaycathandling) waardoor we allemaal op eenzelfde lijn zaten wat betref kattengedrag en hanteren van katten. Ook heb ik een presentatie gegeven over de pijnscore bij katten (Feline Grimace Scale; https://www.felinegrimacescale.com/) en o.a. de invloed van anesthetica hierop. We hebben informatiebrieven voor eigenaren in de wachtkamer gelegd en een aparte mail gemaakt voor katten die op afspraak komen (met o.a. informatie over transportmanden, gebruik van gabapentine, handdoekjes meenemen, feliway etc). Daarnaast hebben we onze pijnbestrijding geoptimaliseerd en krijgen ook castratiekaters buprenorfine en zetten we veel vaker gabapentine (of butorfanol of alfaxan) in bij angstige katten op consult of bij vervolgonderzoeken en opname. Ook het meten van bloeddruk bij katten is in een stroomversnelling gekomen nu we een doppler hebben en ons meer focussen om dit met de eigenaar te bespreken.
We horen vaak dat eigenaren het fijn vinden dat hun kat niet via de hondeningang naar binnen hoeft en ze zijn opgelucht als zo horen dat hun arme katje in de opname niet tussen de blaffende honden hoeft te zitten. Daarnaast zien ze in de opname dat we ruime hokken hebben met schuilplekjes en voldoende zachte dekentjes. Sinds 2 weken hebben we ook in elke spreekkamer eeen catnip-matatabi-valeriaan mengsel en daar krijgen we veel leuke reacties van eigenaren op. Ze zien dat hun kat kan ontspannen (soms zo erg dat ze van tafel rollen) en daardoor is de eigenaar ook meer ontspannen. Uiteindelijk is dát waar het om draait, want een ontspannen kat kan beter worden nagekeken en behandeld en herstelt beter dan een angstige kat. Ook is het zo dat een ontspannen eigenaar sneller vertrouwen in ons ontwikkelt als ze zien dat we weten wat een kat nodig heeft en hoe kattengedrag werkt.
Het Cat Friendly Gold statuut maakt dagelijks het verschil voor élke kat. Want naast dat we bange katten proberen gerust te stellen, is het ook zo dat we dagelijks voorkomen dat niet angstige katten bang worden door ze juist een kat vriendelijke ervaring te geven iedere keer dat ze bij ons komen.