Coby: "blij dat ik dit dankbare en mooie werk nog steeds kan en mag doen"
Coby van der Voet 40 jaar in dienst bij AniCura Dierenkliniek Rijngeest
“Je staat er niet elke dag bewust bij stil, maar veertig jaar is natuurlijk een hele tijd. Ik ben blij dat ik dit dankbare en mooie werk nog steeds kan en vooral mag doen”, zegt de 66-jarige Coby van der Voet. Begin september 2021 was zij precies veertig jaar in dienst bij de AniCura Dierenkliniek Rijngeest in Oegstgeest. Hoewel ze inmiddels gepensioneerd is, werkt ze nog altijd twintig uur in de week in de kliniek als baliemedewerker. “Het contact met dierenbezitters, van wie ik sommigen al tientallen jaren ken, is voor mij onbetaalbaar.” Hoe kijkt ze terug op haar lange loopbaan? Wat is er veranderd in al die jaren? En wat kunnen de ‘jonkies’ in de kliniek van haar opsteken?
“Om bij het begin te beginnen. Ik ben dol op dieren en was er altijd al mee bezig. Zo werkte ik eind jaren zeventig begin jaren tachtig met paarden op een manege in Warmond. Via de toenmalige dierenarts van de manege, Ype Krol, ben ik in 1981 gevraagd om in de door hem opgerichte dierenkliniek te komen werken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. En zo ben ik als het ware erin gerold. Er waren toen ook nog geen opleidingen tot dierenarts-assistent. Alle kennis heb ik opgedaan in de dagelijkse praktijk. In 1993 kwam ik aanmerking voor de overgangsregeling voor geregistreerd paraveterinair en die heb ik dan ook genomen”
“De meest spannende momenten waren de wisselingen van werkgevers”, zegt Coby. “In maart 1982 kwam de praktijk in handen van Rob Duijn en later werd het een maatschap met Dirk Jan Brandt. In 2012 namen dierenartsen Ad en Sandrine Jonkers het stokje over van Rob Duijn. Ik had natuurlijk al bijna dertig jaar voor Rob en Dirk Jan gewerkt en ik had mezelf voorgenomen te vertrekken als ik niet met de nieuwe eigenaren door één deur zou kunnen. De uitkomst is bekend: het was allesbehalve een probleem. Ik vind het fijn dat ik het met allebei mijn werkgevers zo goed kan vinden.”
Werken met computer grootste verandering
Voor Coby waren de steeds verdergaande automatisering en het werken met de computer de grootste veranderingen in vergelijking met jaren geleden. “Ik was nog gewend om met kaartenbakken te werken en opeens ging alles digitaal. Daarnaast is de praktijk in de loop der tijden natuurlijk ook gemoderniseerd. Hadden we eerst alleen een röntgenapparaat; nu hebben we geavanceerde onderzoeksapparatuur, waaronder een CT-scan. Hierdoor zijn we in staat om nauwkeuriger en beter diagnoses te stellen en operaties en complexe behandelingen zelf te doen. Vroeger moesten baasjes met hun dier daarvoor naar specialistische klinieken in Utrecht of elders. Nu hoeft dat in veel gevallen niet meer.
Zeker nu we al meer dan drie jaar ‘opereren’ onder de vlag van AniCura is er veel geïnvesteerd in innovatie en de kwaliteit van de dierzorg. We zijn opgeschoven van eerstelijns naar meer tweedelijns zorg. Maar die kwaliteit, dat mag ik rustig zeggen, is hier altijd al heel hoog geweest. Zonder andere klinieken tekort te willen doen, zijn wij in deze regio een van de beste dierenklinieken. Diervriendelijk, toegankelijk, gemoedelijk, amicaal en altijd gaand voor de beste keuze en zorg voor het dier. Zo zijn we gegroeid tot wie en wat we nu zijn. We hebben absoluut meerwaarde. Daar ben ik trots op.”
“Zonder andere klinieken tekort te willen doen, zijn wij in deze regio een van de beste dierenklinieken. Diervriendelijk, toegankelijk, gemoedelijk, amicaal en altijd gaand voor de beste keuze en zorg voor het dier.”
Leuk dat mensen speciaal naar mij vragen
Coby heeft het nog altijd prima naar haar zin in de kliniek. “Ik was een beetje manusje van alles en verrichtte allround werkzaamheden, onder meer in de operatiekamer. Nu zit ik het grootste deel van de tijd achter de balie, maar doe ik ook bestellingen. Het leuke van baliewerk is het contact met mens én dier. Ik ben zowel een dieren- als een mensenmens.
Sommige baasjes komen hier al met hun vijfde of zesde generatie hond. Die mensen ken ik en met een aantal heb ik echt een band. Er zijn ook cliënten die speciaal naar mij vragen. Dat doet me goed en ik vind het fijn om mensen te helpen en van goede adviezen te voorzien. Een van de leukste dingen vind ik de variatie en de verschillende mensen die je ontmoet. Dat maakt iedere dag weer bijzonder.”
“Het leuke van baliewerk is het contact met mens en dier. Ik ben zowel een dieren- als een mensenmens.”
Hecht team
“Daarnaast hebben we een fijn en hecht team, bestaande uit dierenartsen en paraveterinairen waar ik het goed mee kan vinden. We kunnen ook alles tegen elkaar zeggen. Ik ga heel fijn om met een collega die hier ook al meer dan dertig jaar werkt. Daarnaast lopen hier veel jonge mensen rond, maar zo blijf ik zelf ook jong, hahaha. En ik kan ze ook nog wat leren.
Op het punt van communicatie en vriendelijke bejegening kunnen sommigen zo af en toe nog wel wat stapjes maken. Daar wijs ik ze dan ook op een vriendelijke manier op. Je wilt per slot van rekening een klantvriendelijke kliniek zijn. Dus mag je collega’s best erop aanspreken als dingen beter kunnen. Gelukkig gaat het over het algemeen meer dan goed.”
Meer vrije tijd
Voor Coby is het einde van haar loopbaan voorlopig nog niet in zicht. “Nou, als ik zeventig ben is het denk ik toch wel mooi geweest, maar zeg nooit nooit. Ik heb altijd veertig uur per week gewerkt, dus is het fijn dat ik nu nog maar twintig uur werk. Zo heb ik meer vrije tijd en kan ik meer thuis zijn.
Samen met mijn man heb ik thuis nog de zorg over een mini-dierentuin. Bij ons thuis lopen Dazzle de hond, Gijs de kat en ook nog wat kippen en vogels rond. Zelf ga ik ook graag met de hond wandelen. Lekker uitwaaien aan het strand. En ’s zomers zit ik het liefst op de boot met mijn neus in de boeken. Een bucketlist heb ik niet. Gewoon gezond blijven en samen leuke dingen doen waar het kan. Meer heb ik niet te wensen.”
“Gewoon gezond blijven en samen leuke dingen doen waar het kan. Meer heb ik niet te wensen.”