Niels Groesser over zijn opleiding tot specialist spoed en IC
Niels Groesser startte dit jaar met zijn opleiding tot specialist spoed en intensive care bij AniCura verwijscentra Haaglanden en Drechtstreek. Dit is bijzonder, want nog niet eerder werd deze residency buiten de universiteitskliniek aangeboden. Niels zijn enthousiasme over dit bijzondere vakgebied, de kans om deze residency hier te doen en zijn begeleider Laura Ruys zijn niet te missen. Lees er meer over in dit interview met Niels.
Waarom heb je gekozen voor het vakgebied spoed en intensive care?
“Al sinds het laatste jaar van de opleiding Diergeneeskunde heb ik veel belangstelling voor spoed en intensive care (in het Engels: Emergency and Critical Care, ofwel ECC). Na het meelopen op interne afdelingen op de universiteitskliniek van Gent, wist ik zeker dat ik mijzelf specifiek wilde specialiseren en doorontwikkelen in de ECC omdat deze discipline voor mij veruit het interessantst is. Na mijn studie heb ik de kans gekregen om een internship te doen in AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden en AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht. Hier is mijn interesse in de ECC alleen maar gegroeid.
De reden dat ECC voornamelijk mijn belangstelling wekt, is omdat geen enkele dag hetzelfde is. Je weet nooit wat er door de deur zal komen. Het komt daarom geregeld voor dat we dieren behandelen die op het randje van de dood staan. Die vorm van spanning en adrenaline om dit soort patiënten te verzorgen, behandelen en genezen maakt het juist zo uitdagend. Elke seconde telt, je moet zo snel mogelijk tot een diagnose komen en daarbij de juiste behandeling inzetten. De voldoening die het geeft om dit soort dieren er doorheen te krijgen en zien dat de behandeling aanslaat, is zeer groot.
“Als ik familie en vrienden uitleg wat ik allemaal moet kunnen en kennen vertel ik ze meestal dat ik alles moet weten over ziektes waaraan dieren binnen 24 uur kunnen overlijden.”
Daarnaast is ECC heel breed en divers, waarbij je patiënten uit alle disciplines ziet. Per dag kan je geconfronteerd worden met dieren met ernstige neurologische klachten, complexe botfracturen, shockpatiënten, maagtorsies, oogproblemen, dieren met acute nierproblemen, ga zo maar door. Die diversiteit maakt het vak heel uitdagend.”
Wat is de reden dat je je binnen ECC wilt specialiseren?
“Ik heb altijd al de drive gehad om meer te willen leren en kunnen. Als beginnend student diergeneeskunde wist ik dat ik mij wilde specialiseren in een bepaald vakgebied en zoveel mogelijk kennis te vergaren. Een residency is voor specialisatie binnen de diergeneeskunde dan het hoogst haalbare.
Tijdens mijn studie twijfelde ik nog op welke discipline ik mij ging richten; interne geneeskunde, anesthesie of ECC. Doordat de ECC juist alle disciplines omvat, heeft die richting mijn grote voorkeur. Mijn interesses binnen de diergeneeskunde zijn erg breed en het idee om totaal niet meer in aanraking te komen met patiënten uit een andere discipline, sprak mij minder aan.”
“Om als eerste deel te mogen nemen aan deze opleiding voelt voor mij als een hele eer.”
Wat hoop je binnen de opleiding te leren?
“Uiteraard is mijn doel met deze opleiding zo veel mogelijk te leren om de dieren van zo goed mogelijke zorg te voorzien. Door het beter begrijpen van de onderliggende mechanismen van ziektes, de behandeling en medicatie, is het eenvoudiger verbanden te leggen, accuratere diagnoses te stellen en meer patiënt- en ziektegerichte behandeling toe te passen.”
Hoe ervaar je het werken in de verwijscentra Drechtstreek en Rijswijk?
“Het AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Haaglanden en het AniCura Specialistisch Verwijscentrum Dordrecht zijn gericht op de ontwikkeling en scholing van het personeel. Mede daarom heeft AniCura mij de mogelijkheid geboden om deze opleiding te gaan doen. Deze opleiding werd nog niet eerder aangeboden op een privépraktijk in Nederland. Het management van de kliniek en mijn opleider hebben deze opleiding opgezet. Om als eerste deel te mogen nemen aan deze opleiding, voelt voor mij uiteraard als een hele eer.
De praktijk is volop in ontwikkeling, waardoor de doorgroeimogelijkheden zeer groot zijn. Vooral het AniCura Specialistisch Verwijscentrum is in de laatste drie jaar praktisch vier keer zo groot geworden. En er liggen nog steeds plannen om verder uit te breiden. De innovatie van het bedrijf biedt mij, en met mij andere residents, een uitstekende basis om deze residency te volgen.
Naast het feit dat de mogelijkheden op de praktijk zeer uitgebreid zijn, is ook het team zeer kundig, divers en professioneel. We hebben specialisten en specialistisch werkende dierenartsen van alle disciplines, waardoor interdisciplinair overleg altijd mogelijk is en meermaals daags plaatsvindt.
De manier waarop de intensive care (IC) gerund wordt, is zeer leerzaam. De spoed- en IC-dierenarts blijft eindverantwoordelijk voor vrijwel alle opnamepatiënten. Dit betekent veel werk en veel verantwoordelijkheid, maar ook veel werkplezier.”
Hoe ervaar je de begeleiding van Laura Ruys?
“Met Laura als opleider bof ik enorm. (red: Laura Ruys is specialist spoed en intensive care). Naast een professionele opleider is Laura een erg prettig, lief en zachtaardig persoon. Ze zorgt naast het educatieve gedeelte ook voor mentale support en het welzijn van de dierenartsen op de spoedafdeling. Ik ervaar de lessen met Laura als erg leerzaam en gezellig. We kunnen goed sparren en brainstormen over de desbetreffende onderwerpen. Meestal leer ik van Laura, maar soms leert ze ook wat van mij. Daar baalt ze dan een beetje van, maar ze vindt het ook heel leuk. We worden er dus samen beter van.”
En tot slot, ga je je binnen je residency richten op een bepaald onderwerp of onderzoek?
“Het residency is zeer breed en er komen zeer veel onderwerpen aan bod. Er is dus eigenlijk niet echt één specifiek onderwerp waar je je op richt. Als ik familie en vrienden uitleg wat ik allemaal moet kunnen en kennen, vertel ik ze meestal dat ik alles moet weten over ziektes waaraan dieren binnen 24 uur kunnen overlijden.
Binnen het residency vind ik het onderdeel over sepsis het meest interessant. Dieren in sepsis hebben meerdere orgaanafwijkingen en vaak een levensbedreigend lage bloeddruk als het gevolg van een infectie in het lichaam. De behandeling bestaat het uitvoeren van veel verschillende handelingen om het lichaam van de patiënt zo goed mogelijk te ondersteunen en reguleren. Het zijn ook deze dieren die het meest intensief zijn om te behandelen en waarvan er geen enkele patiënt hetzelfde is.
Ook omdat het zo breed is, zal ik een groot deel van mijn residency meelopen met disciplines buiten de spoed. Hiervoor zal ik andere praktijken gaan bezoeken in binnen en buitenland.”